参考文献

ヒトでのトランス脂肪酸摂取試験に関する原著論文

 

Dietary cis and trans monounsaturated and saturated FA and plasma lipids and lipoproteins in men

Judd, J. T., et al., Lipids, 37(2), 123-131 (2002).

 

Effects of different forms of dietary hydrogenated fats on serum lipoprotein cholesterol levels

Lichtenstein, A. H., et al., N. Engl. J. Med., 340(25), 1933-1940 (1999).

 

Effect of dietary trans fatty acids on high-density and low-density lipoprotein cholesterol levels in healthy subjects

Mensink, R. P. , et al.,  N. Engl. J. Med., 323(7), 439-445 (1990).

(ヒトでLDLコレステロール濃度を増加させることを初めて報告した論文)

 

大規模な疫学調査の原著論文

Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women

Hu, F. B., et al., N. Engl. J. Med., 337(21), 1491-1499 (1997).

 

 

 

日本の食品に含まれるトランス脂肪酸含量に関する原著論文

 

Trans Fatty Acids in Margarines Marketed in Eleven Countries

Matsuzaki, H., et al., J. Oleo Sci., 51(8), 555-561 (2002).

 

Study of trans Fatty acid Content in Commercial Foods in Japan: VI Chocolate and Chocolate Confectionery

Matsuzaki, H., et al., J. Oleo Sci., 50(1), 49-55 (2001).

 

わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第5報)外国製スナックおよび菓子類

松崎寿,他,日本油化学会誌, 49(6), 625-630 (2000).

 

国産硬化油中のトランス酸とその摂取量

岡本隆久,他,日本油化学会誌, 48(12), 1411-1414 (1999).

 

植物油の精製工程におけるトランス酸の生成および食用植物油脂に含まれるトランス酸について

岡本隆久,他,日本油化学会誌, 48(9), 877-883 (1999).

 

わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第4報)ルー,レトルトパウチ食品およびスープ類

松崎寿,他,日本油化学会誌, 48(8), 787-791 (1999).

 

わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第3報)食肉類及び食肉加工品

松崎寿,他,日本油化学会誌, 47(5), 495-499 (1998).

 

わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第2報)バター,チーズ及びその他乳製品

松崎寿,他,日本油化学会誌, 47(4), 345-349 (1998).

 

わが国の市販食品中のトランス型脂肪酸について(第1報)国産牛乳

松崎寿,他,日本油化学会誌, 47(3), 277-282 (1998).

 

ポルトガル,ベルギー,オランダ,イギリス,アメリカ及び日本産マーガリンのトランス型脂肪酸含量

松崎寿,他,日本油化学会誌, 47(2), 195-199 (1998).

 

輸入及び国産焼き菓子類のトランス脂肪酸組成の比較

越智知子,他,日本油化学会誌,45(3), 275-283 (1996).

 

日本の油脂調理食品に含まれるトランス脂肪酸量について

岡本隆久,他,日本油化学会誌,42(12), 996-1002 (1993).

 

 

油脂の加熱とトランス脂肪酸に関する原著論文

Analysis and formation of trans fatty acids in hydrogenated soybean oil during heating

Liu, W. et al., Food Chem., doi:10.1016/j.foodchem.2006.10.069.

 

Determination of unsaturation grade and trans isomers generated during thermal oxidation of edible oils and fats by FTIR

Moya Moreno, M.C.M., et al. , J. Mol. Structure, 482-483, 551-556 (1999).

 

 

 

<専門家向け参考文献>

脂肪酸とラジカルの反応によるトランス脂肪酸生成に関する原著論文

 

Occurrence of trans fatty acids in rats fed a trans-free diet: A free radical-mediated formation?

Zambonin, L., et al., Free Rad. Biol.Med., 40(9), 1549-1556 (2006).

 

Cis-trans isomerization of unsaturated fatty acid methyl esters without double bond migration

Sgoutas, D. S., et al., Lipids, 4(4), 283-287 (1969).